miercuri, 27 noiembrie 2013

Alimentatie. 5 sfaturi pentru a fi in forma in aceasta iarna

Trecerea la sezonul rece este cel mai adesea sinonima cu scaderea de tonus. Oboseala, raceala si gripa, sentiment de uzura generala… Din cauza lipsei soarelui, umiditatea si frigul, iarna in general sunt cele care pun la grea incercare organismul nostru. Stiai insa ca ceea ce pui in farfurie te poate ajuta sa lupti cu toate aceste simptome? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa fii in forma maxima in aceasta iarna.
iarnaLegumele colorate. Este foarte important sa privilegiezi fructele si legumele colorate. Acestea sunt bogate in vitamine si in minerale. Si mai ales citricele sau fructele exotice care lupta impotriva frigului sau a microbilor. Poti apela si la legumele de sezon cum ar fi dovleceii. Important este sa consumi alimente cat mai colorate si varietatea sa predomine culoarea in farfurie.
Carnea rosie. Iarna, oboseala si cea mai mica rezistenta in fata bolilor sunt cel mai adesea legate de o lipsa de fier. Ori, in carnea rosie gasesti cel mai mult fier. Deci trebuie sa apelezi cat mai des la fripturi, la tartar sau la carpaccio. Cu cat sunt mai rosii cu atat mai bine.
Vitamina D. Ce ii lipseste cel mai mult organismului atat iarna cat si vara este Vitamina D. Aceasta se regaseste mai ales in produsele lactate. Trebuie deci sa le consumi in mod regluat. Daca te confrunti cu o intoleranta la lactoza poti apela si la unele complemente alimentare. Laptisorul de matca poate fi un bun aliat al tau.
Multi feculenti. Ai nevoie de unul la fiecare masa. Paine, cartofi, orez sau paste… Bineinteles ca nu trebuie sa mananci o bagheta jumatate si o gramada de orez la o masa ci o portie dintr-una sau din alta. Cel mai bun sfat- sa mananci feculenti care sunt bogati in cereale- paine sau paste itegrale de exemplu. In acest fel, zaharul va penetra in mod progresiv in organism si nu iti va mai fi foame foarte repede dupa masa.
Nu uita sa te hidratezi chiar si iarna. Nu astepta niciodata ca sa iti fie sete pentru a bea ceva. Atunci cand corpul o cere este deja prea tarziu. Chiar si iarna trebuie sa bei un litru si jumatate de apa zilnic. Daca nu vei bea destula apa schimburile care au loc in organismul tau nu se vor mai face atat de bine si te vei simti mai obosit sau mai obosita. Poti abuza deci de ceaiuri de plante deoarece iarna este ocazia ideala de a-ti inclazi toate simturile.
Un exemplu de o masa tip.
Iata un bun exemplu de masa, complet pentru a ramane in forma in aceasta iarna
  • O supa – baza alimentatiei, care ar trebui sa fie consumata cala sau rece la toate mesele.
  • Un fel de mancare cu legume si cu ciuperci.
  • Carne rosie in carpaccio sau tartar.
  • Un compot de fructe.
Pentru a evita deci scaderea tonusului si pentru a lucra la karma, asteptand reintoarcerea noului sezon frumos nu ai multe de facut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu