Nu aveți nevoie să mancati un mic dejun copios, doar suficient cat sa activati metabolismul pentru ziua care urmeaza. Pentru cei care nu au format acest obicei sanatos de a consuma micul dejun, este timpul sa le propunem sa il ia in calcul!
De ce este important? Cercetarile sugereaza ca oamenii care mananca micul dejun reusesc sa tina sub control greutatea corporala mai bine decât oamenii care nu mănâncă micul dejun. Controlul glicemiei este si el mult mai bun. De asemenea, micul dejun este asociat cu performanțe îmbunătățite la școală și locul de munca, intelectuale cat si fizice.
Ce trebuie sa contina in mod ideal acest mic dejun? Simplu: carbohidrati complecsi si proteine, fara a fi nevoie sa va faceti o friptura la micul dejun! Carbohidratii trebuie sa fie complecsi, de aceea incercați cereale integrale cum ar fi fulgii de ovaz, pâine din cereale integrale. Puteti completa cu fructe neindulcite proaspete sau congelate.
Proteinele va vor da senzatia de satietate. Le puteti obtine din lapte cu continut redus in grăsimi, sau iaurt , un ou fiert , nuci , seminte , nuci si unt (cum ar fi untul de arahide poate ajuta sa te simti satul pe parcursul intregii dimineti). Recomand personal sa evitati mezelurile ca sursa de proteine intrucat au un continut crescut de grasimi, plus aditivi plus diferite E-uri. Per total, fac un deserviciu organismului. Este suficient sa va uitati la o felie de salam si cu cat vedeti mai multe pete albe (adica zone de grasime) cu atat trebuie evitat mai mult. Asta nu inseamna ca parizerul care nu contine grasime vizibila cu ochiul liber este un aliment sanatos!
Atentie la numarul de calorii! Ideal, micul dejun trebuie sa contina in jur de 300-400 calorii, nu mai mult. Pentru a reduce greutatea corporala, trebuie sa consumati in medie 1500 calorii/ durata intregii zile, asa ca lasati loc pentru calorii si la mesele viitoare!
Stiu, dimineata nimeni nu are timp, totul se petrece in graba asa ca pentru a putea incadra si micul dejun in program aveti doua optiuni: fie va treziti mai devreme si il pregatiti, fie puteti lasa de intr-un castron cu lapte și una-doua linguri de cereale integrale (atentie, nu ma refer la cerealele cu continut bogat in zahar – fie adaugat direct, fie prin fructele deshidratate pe care le poate contine!). Sau le puteti amesteca cu iaurt degresat in loc de lapte, dupa gust.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu